piątek, 15 listopada 2019

Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem

Burritoski to prosty sposób do wykorzystania mielonej wołowiny. Inspirowane kuchnią śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek. 

Składniki (4 porcje)
-600 g mielonego mięsa wołowego
-1/2 szkl. białego ryżu
-1 cebula
-1 jajko
-2 papryczki chili
-2 łyżki oleju
-1 puszka pomidorów
-słoiczek ostrego ajwaru
-1 l bulionu
-1 ząbek czosnku
-słodka i ostra papryka
-sól, pieprz
-świeża lub suszona kolendra do dekoracji

Przygotowanie
Cebulę obrać i drobno posiekać. W misce umieścić mięso wołowe. Dodać połowę posiekanej cebuli, ryż, jajko, doprawić solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pozostałą cebulę wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Papryczki chili pokroić w półplasterki lub kostkę. Przesmażyć z cebulą. Gotowe warzywa przenieśćdo garnka i zalać bulionem. Zagotować.
Z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie obsmażyć. Wkładać do gotującego się bulionu. Zmniejszyć moc palnika. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów. Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać słoiczek ajwaru i całość gotować jeszcze ok 10 minut, często mieszając, gdyż sos już będzie gęstnieć. Podawać na gorąco z tortillami, chlebkami naan, pieczywem lub ryżem.




Smacznego ;-)

1 komentarz:

Pesto sałatka z tortellini i szpinakiem

Lubię sałatki z tortellini. Świetnie nadają się do lunch boxa i wzięca do pracy czy na wycieczkę. Dziś proponuję mięsne tortellini w towarzy...