Burritoski to prosty sposób do wykorzystania mielonej wołowiny. Inspirowane kuchnią śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek.
Składniki (4 porcje)
-600 g mielonego mięsa wołowego
-1/2 szkl. białego ryżu
-1 cebula
-1 jajko
-2 papryczki chili
-2 łyżki oleju
-1 puszka pomidorów
-słoiczek ostrego ajwaru
-1 l bulionu
-1 ząbek czosnku
-słodka i ostra papryka
-sól, pieprz
-świeża lub suszona kolendra do dekoracji
Przygotowanie
Cebulę obrać i drobno posiekać. W misce umieścić mięso wołowe. Dodać połowę posiekanej cebuli, ryż, jajko, doprawić solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pozostałą cebulę wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Papryczki chili pokroić w półplasterki lub kostkę. Przesmażyć z cebulą. Gotowe warzywa przenieśćdo garnka i zalać bulionem. Zagotować.
Z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie obsmażyć. Wkładać do gotującego się bulionu. Zmniejszyć moc palnika. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów. Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać słoiczek ajwaru i całość gotować jeszcze ok 10 minut, często mieszając, gdyż sos już będzie gęstnieć. Podawać na gorąco z tortillami, chlebkami naan, pieczywem lub ryżem.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Smakowite i w dodatku ostre, pycha :)
OdpowiedzUsuńMięso mielone i ajwar to doskonałe połączenie! <3
OdpowiedzUsuń