poniedziałek, 27 lipca 2020

Drobiowe siekane kotlety z papryką

Siekane kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych kotletów z drobiu. Dzięki temu, że samo mięso jest krojone w małe kawałki do masy można dodać rozmaite dodatki. Dziś proponuję czerwoną paprykę i szczypior. Ser nadaje kotlcikom fajnego, słonawego posmaku, a papryka świeżego warzywnego urozmaicenia. 

Składniki (6 sztuk)
-podwójny filet z kurczaka
-150 g tartego żółtego sera
-1/2 czerwonej papryki
-1/2 pęczka szczypiorku
-2 jajka
-4 łyżki mąki pszennej
-płaska łyżeczka słodkiej papryki
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w nieduże, maksymalnie 1 centymetrowe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. 
Paprykę drobno pokroić, szczypior posiekać. Umieścić w misce. Dodać mięso, tarty żółty ser, jajka, mąkę i paprykę. Całość dokłądnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę i smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.

Wartość energetyczna (1 sztuka) 
Energia: 343,8 kcal
Tłuszcz: 24,1g
Białko: 24,9g
Węglowodany: 6,4g



Smacznego ;-)

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł, dzięki dodatkom można zupełnie zmienić smak kotletów i je ciekawie urozmaicić :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...