środa, 15 lipca 2020

Hummus z ciecierzycy

Hummusu nie odpuszczę nigdy. To jedna z tych rzeczy, że muszę spróbować zawsze. Ostatnio zaczęłam przygotowywać go w domu. Jaki lubicie? Osobiście cenię gęste, z wyczuwalnymi grudkami ciecierzycy. Z krakersami, grzankami lub świeżymi warzywami do maczania. Idealnie. 

Składniki (6 porcji)
-250 g ugotowanej ciecierzycy
-60 g tahini
-1 ząbek czosnku
-sok z 1 dużej cytryny
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2-3 łyżki wody
-1/2 łyżeczki mielonego kuminu
-sól
-słodka papryka i oliwa z oliwek do podania

Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką masę. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę wody i zmiksować jeszcze raz do pożądanej konsystencji. Podawać skropiony oliwą z oliwek i oprószony słodką papryką.

Wartość energetyczna (1 porcja) 
Energia: 144,8 kcal
Tłuszcz: 11g
Białko: 4,6g
Węglowodany: 5,2g


Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Pysznie :) taka pasta to zawsze dobry pomysł i daje duże możliwości, żeby pokombinować z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hummus to moja ulubiona pasta :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...