Ośmiornica po Galicyjsku to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu przekąska prosto z gorącej Hiszpanii. Podawana w wersji z ziemniakami, jak i bez - bardzo często serwowana jest jako starter lub tapa.
Składniki (4 porcje)
-400 g ośmiornicy
-2 ziemniaki
-1 ząbek czosnku
-1 niecała łyżeczka słodkiej papryki
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól
Przygotowanie
Ośmiornicę ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać. Ugotowaną ośmiornicę pokroić w kawałki. Całość umieścić w misce. polać oliwą, oprószyć solą, dodać paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło lub letnio.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 214,8 kcal
Tłuszcz: 8g
Białko: 16,4g
Węglowodany: 17,1g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Na początku trochę się obawiałam, ale genialnie smakuje :) chłopak był pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńAle czad, takim daniem można zaskoczyć bliskich :)
OdpowiedzUsuńtest :) bo mi się moje komentarze nie pojawiają :(
OdpowiedzUsuńhej hej Moja Droga! :* Ja ostatnio rzadziej moderuję! Skupiłam się na wyprzedaży mieszkania do przeprowadzki, apeetytu brak, mało gotuję, nie mam co dodawać chwilowo i ciut rzadziek aktualizuję bloga :) Ten komentarz się dodał, nie wiem czy były jakieś jeszcze :) Pozdrawiam słonecznie!
Usuńhaha, i ile błędów narobiłam na szybko
Usuń