Tofucznica to jedno z tych dań, które pokochałam od pierwszego spróbowania. Z dodatkiem suszonych pomidorów i curry to po prosty rewelacja. Świetna opcja dla osób, które nie przepadają za naturalnym smakiem tofu, gdyż rewelacyjnie przechodzi smakiem charakterystycznych dodatków.
Składniki (2 porcje)
-400 g naturalnego tofu
-kilka suszonych pomidorów z oleju
-1/4 małej cebuli
-2 łyżki oleju od pomidorów
-1/2 łyżeczki curry
-sól, pieprz
-rukola do podania
Przygotowanie
Tofu odsączyć i rozgnieść widelcem. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Dodać razem z tofu do cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć aż tofu stanie się miękkie. Podawać na ciepło na rukoli.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 388,9 kcal
Tłuszcz: 26,8g
Białko: 27,3g
Węglowodany: 6,4g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Mniami! Uwielbiam na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko kochana. Miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) jak dla mnie pomysłów na dania wegetariańskie nigdy dosyć :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuń