PS. Moja lustrzanka zakończyła ostatnio swój żywot, więc zdaję sobie sprawę, że moje ostatnie zdjęcia są jeszcze słabsze niż były dotychczac., Mam nadzieję, że tylko tymczasowo.
Składniki (12 sztuk)
-1 szkl. mąki owsianej
-1 szkl. mąki żytniej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka
-1 szkl. mleka
-1/4 szkl. oleju
-200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
-4 łyżki kukurydzy z puszki
-szczypta soli
-opcjonalnie: pestki słonecznika do posypania
Przygotowanie
Szpinak wcześniej rozmrozić i zlać płyn, deliaktnie odcisnąć.
W misce umieścić mąki, sól, proszek do pieczenia. Dodać kukurydzę i szpinak. W drugim naczyniu wymieszać olej z mlekiem i jajkami. Połączyć obie mieszaniny i wymieszać. Masą napełnić formę wyłożoną papilotkami. Posypać pestkami słonecznika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartość energetyczna (1 sztuka)
Energia: 165,8 kcal
Tłuszcz: 7g
Białko: 4,5g
Węglowodany: 19,9g
Smacznego ;-)
Najczęściej robię muffinki na słodko, ale te wytrawne też lubię, fajnie smakują na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń