Składniki (6 porcji)
-150 g ugotowanej ciecierzycy
-150 g mrożonego zielonego groszku
-60 g tahini
-1 ząbek czosnku
-sok z 1 dużej cytryny
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2-3 łyżki wody
-1/2 łyżeczki mielonego kuminu
-sól
-słodka papryka i oliwa z oliwek do podania
Przygotowanie
Groszek ugotować na parze i ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką masę. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę wody i zmiksować jeszcze raz do pożądanej konsystencji. Podawać skropiony oliwą z oliwek i oprószony słodką papryką.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 140,8 kcal
Tłuszcz: 9,9g
Białko: 5,4g
Węglowodany: 5,4g
Smacznego ;-)
Uwielbiam <3!
OdpowiedzUsuń