czwartek, 6 sierpnia 2020

Hummus z ciecierzycy z zielonym groszkiem

Uwielbiam klasyczny hummus, ale lubię też go od czasu do czasu urozmaicić. Dziś proponuję z dodatkiem zielonego groszku.

Składniki (6 porcji)
-150 g ugotowanej ciecierzycy
-150 g mrożonego zielonego groszku
-60 g tahini
-1 ząbek czosnku
-sok z 1 dużej cytryny
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2-3 łyżki wody
-1/2 łyżeczki mielonego kuminu
-sól
-słodka papryka i oliwa z oliwek do podania

Przygotowanie
Groszek ugotować na parze i ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką masę. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę wody i zmiksować jeszcze raz do pożądanej konsystencji. Podawać skropiony oliwą z oliwek i oprószony słodką papryką.

Wartość energetyczna (1 porcja) 
Energia: 140,8 kcal
Tłuszcz: 9,9g
Białko: 5,4g
Węglowodany: 5,4g


Smacznego ;-)

1 komentarz:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...