poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Fajita

 Fajita jest jedną z tradycyjnych i najbardziej popularnych potraw kuchni Tex-Mex. Składa się przede wszystkim z krojonego w paski mięsa przygotowanego na patelni i serwowanego w tortilli. Najczęściej w towarzystwie papryki i cebuli, ale spotkać można także z dodatkiem guacamole, pico de gallo (charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej a'la sałatka-sos w postaci drobno pokrojonych pomidorów z cebulką i kolendrą, często także z jalapeno, serwowana jako dodtek do różnych dań, jak. np. taco, czy burrito) , sera czy pomidorów. Dziś zapraszam na wersję drobiową.

Składniki (4 porcje)
-4 tortille
-500 g filetu z kurczaka
-czerwona papryka
-zielona papryka
-1/2 dużej cebuli
-1/2 łyżeczki mielonego kuminu
-1/2 łyżeczki oregano
-2 łyżeczki soku z limonki
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 suszonego czosnku
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-4 łyżeczki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
na sos
-1/2 szkl. posiekanej cebulki
-ząbek czosnku
-1/2 puszki pomidorów
-1 łyżeczka oleju 
-szczypta słodkiej papryki
-sól, pieprz

Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w paski. W misce wymieszać sok z limonki, 2 łyżeczki oleju i przyprawy. Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso i wymieszać. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. 
Cebulę i papryki pokroić w nieduże paski. Na patelni rozgrzać pozostały olej. Podsmażyć filet kurczaka na złoto. Dodać warzywa. Całość dusić na małym ogniu kilka minut. Papryki powinny pozostać lekko chrupkie. 
W międzyczasie przygotować sos. W małym rondelku rozgrzać łyżeczkę oleju, Zeszklić posiekaną cebulkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodać pomidory. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Całość podgrzać 2-3 minuty. 
Rozłożone tortille posmarować sosem. Na sos układać paski mięsa i duszonych warzyw. Całość zawijać jak wrapy. Podawać na ciepło.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 494,1 kcal
Tłuszcz: 15,6g
Białko: 36g
Węglowodany: 51,3g



Smacznego ;-)


3 komentarze:

  1. Pyszne danie, szczególnie z dodatkami, tj. guacamole i pico de gallo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. prosty przepis :) my robimy dwutorowo czyli na jednej patelni wołowina na drugiej kurczak :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...