środa, 25 stycznia 2017

Żeberka duszone w kapuście kiszonej

Lekka odmiana od tradycyjnie przygotowywanych żeberek. Poza długim czasem duszenia niewiele przy nich pracy. Kapusta kiszona nadaje im pyszny kwaskowy aromat. Idealnie smakują z gotowanymi ziemniakami. Dla urozmaicenia o kapusty można zetrzeć małą marchewkę.

Składniki
-800 g żeberek wieprzowych (najlepiej chudszych)
-700 g kapusty kiszonej
-2 cebule
 łyżka mąki
-łyżeczka kminku
-listek laurowy
-2-3 łyżki oleju do smażenia
-sól, pieprz, cukier

Przygotowanie
Kapustę włożyć do garnka, dodać listek laurowy i dolać szklankę wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Obsypać mąką i obsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Po ok. 30 minutach od zagotowania kapusty włożyć do niej żeberka. Wsypać kminek. Dusić przez kolejne 60 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.


Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...