Kolejna odsłona duszonego mięsa w sosie. Bardzo soczyste i delikatne w smaku. Idealne do ziemniaków czy klusek śląskich.
Składniki
-600 g wieprzowiny
-3 łyżki oleju
-3 ząbki czosnku
-łyżka koncentratu pomidorowego
-1,5 łyżki słodkiej papryki
-pół łyżeczki ostrej papryki
-po pół papryki czerwonej i zielonej (można użyć całej czerwonej)
-100 ml słodkiej śmietany
-sól i pieprz
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w ok. 2 centymetrową kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso, zmniejszyć ogień i kilka minut podsmażać. Oprószyć mąką i podsmażać jeszcze minutę. Wsypać słodką i ostrą paprykę, dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażyć i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem 50-60 minut od czasu do czasu mieszając. Z papryk wyciąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Przesmażyć na łyżce oleju. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić do mięsa paprykę. Na końcu dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Uwielbiam wszystkie rodzaje duszonych mięs właśnie za tę soczystość :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykarz i chętnie wypróbuję w tej odsłonie!:) Musi to smakować naprawdę dobrze. Kojarzy mi się z kuchnią węgierską, a to oznacza, że musi być dobre!Zastanowiłabym się nad cynamonem;)
OdpowiedzUsuń