Wolne dni i długie weekendy same z siebie domagają się śniadań na ciepło. Cóż może być lepszego od klasycznych naleśników z serem? Delikatnie podsmażone na patelni co dodaje im chrupkości i scala ser podbiją serce każdego ;-) Świetnie komponują się polane śmietaną z cukrem, dodatkiem owoców, bitej śmietany albo sosu czekoladowego.
Składniki
-1 szkl. mąki pszennej
-2 jajka
-1,5 szkl. mleka
-szczypta soli
-0,5 szkl. oleju
-2 kostki półtłustego twarogu
-2 łyżki cukru pudru (1 można zastąpić opakowaniem cukru wanilinowego)
-1 jajko
Przygotowanie
Mąkę, 2 jajka, mleko, olej i szczyptę soli zmiksować na ciasto naleśnikowe. Usmażyć należniki, najlepiej bez dodatku tłuszczu na patelni do naleśników. Twaróg pognieść w misce widelcem. Dodać cukier i wbić jajko. Całość dokładnie wymieszać. Naleśniki smarować masą serową. Zawinięte naleśniki podsmażyć na patelni z odrobiną oleju.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
ulubione:)
OdpowiedzUsuńKlasyka rządzi! Naleśniki z serem to zdecydowanie smak moich wakacji spędzanych w dzieciństwie u babci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie naleśniki. Dawno nie robiłam :(
OdpowiedzUsuńI już wiem co jutro zjem na obiad:) Dzięki za inspirację:)
OdpowiedzUsuńoj naleśniki....wciąż mi nie wychodzą takie jakbym chciała...wyjątek to pancakes....
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki ale jakoś nie mam do nich ręki :)
OdpowiedzUsuńChętnie przygarnę kilka Twoich sztuk ;)
Pyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńsmaki dzieciństwa mi się przypomniały Oj chyba jutro zatancze z patelnia i zrobie naleśniki Już widze moja rodzine jak ich tak uszczesliwie Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom cieżko o dobre proporcje na naleśniki. Dlatego chętnie wypróbuję Twoje. Ostatnio zamiast mąki pszennej stosuję gryczaną, kokosową czy kasztanową. Mają o wiele więcej minerałów. Powiem szczerze, że produkty godne polecenia. Niestety ich cena nadal nie jest taka fajna. Dla urozmaicenia jadłospisu jednak jak najbardziej. Nie stosuje się tego dużo:)
OdpowiedzUsuń