niedziela, 22 stycznia 2017

Kostka cytrynowa z kokosem

Przepyszna wilgotna kostka. Banalna w przygotowaniu, a prezentuje się elegancko. Idealna na małe przyjęcia, ale nie tylko ;) Długo pozostaje świeża - jedliśmy cały tydzień i nawet ostatniego dnia była świeża.

Składniki
-100 g masła
-3 jajka
-aromat cytrynowy
-cytryna
-500 g mąki
-250 g cukru
-3 łyżki miodu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
na polewę:
-250 g cukru
-3-4 łyżki kakao
-200 g margaryny
-150g śmietanki do kawy (18% albo 12%)
-opakowanie wiórek kokosowych

Przygotowanie
Margarynę i miód włożyć do małego rondelka. Roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do masy dodawać małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i margarynę z miodem.
Cytrynę wyszorować. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ciasta razem z aromatem cytrynowym. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w blaszce 22cm x 22cm). Piec ok. 40-50 minut w temp. 180st. Pozostawić do ostudzenia.
W międzyczasie przygotować polewę. W rondelku roztopić margarynę. Dodać cukier i kakao. Gdy składniki się połączą wlać śmietankę. Całość wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Ostudzone ciasto pokroić na kostki. Wiórki kokosowe wsypać do miski. Kawałki ciasta zanurzać w polewie (można wspomóc się patyczkami do szaszłyków) i obtaczać w wiórkach.


Smacznego :)

3 komentarze:

Pierogi z wołowiną i chilli

Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi pol...