piątek, 6 stycznia 2017

Sezonowość owoców i warzyw - kalendarz

Korzystacie z sezonowych owoców i warzyw? Z okazji Nowego Roku dodaję małą ściągę z sezonowości w formie kalendarza. Coś pominęłam? Proszę o komentarze :)


STYCZEŃ

Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki.

Owoce: jabłka, gruszki

LUTY

Warzywa
: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki.

Owoce: jabłka, gruszki

MARZEC

Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki, wczesna rzodkiewka

Owoce: jabłka, gruszki

KWIECIEŃ

Warzywa: por, cykoria, endywia, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki. Pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru

Owoce: jabłka, gruszki

MAJ

Warzywa: szparagi, botwinka, ziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu

Owoce: Pierwsze truskawki

CZERWIEC

Warzywa:
botwinka, natka pietruszki , ziemniaki, sałata, rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy.

Owoce: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek.

LIPIEC

Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory.

Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek.

SIERPIEŃ

Warzywa:
bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona.

Owoce: maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona

WRZESIEŃ

Warzywa:
bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, cykorii, dyni i jarmużu.

Owoce: brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, porzeczki, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina.

PAŹDZIERNIK

Warzywa:
bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, patison, por, pietruszka, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, endywii i roszponki.

Owoce: gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona.

LISTOPAD

Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki.

Owoce: gruszki, jabłka, pigwa.

GRUDZIEŃ

Warzywa:
brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kapusta, marchewka, pietruszka, por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki.

Owoce: jabłka, gruszki


3 komentarze:

  1. Przyda mi się taka drobiazgowa ściągawka : ) Sezonowość to ważny temat z dwóch powodów. Przede wszystkim, spożywanie owoców i warzyw, które dopiero co dojrzały, jest lepiej tolerowane przez organizm i zgodne z zasadami zdrowego żywienia. Poza tym, owoce i warzywa są (teoretycznie) najtańsze w sezonie, przez co warto je przetwarzać na zapasy zimowe. Sam robię dużo owocowych nalewek i domowych win, dlatego zwykle korzystam z tego, co akurat wyrosło i dojrzało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W maju również pojawiają się szparagi. Sądzę, że to powinno się znaleźć w tym kalendarzu. Jest bardzo pomocny. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przydatny dla mnie post, na pewno innym również się przyda.

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...