Korzystacie z sezonowych owoców i warzyw? Z okazji Nowego Roku dodaję małą ściągę z sezonowości w formie kalendarza. Coś pominęłam? Proszę o komentarze :)
STYCZEŃ
Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki.
Owoce: jabłka, gruszki
LUTY
Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria,
dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka,
ziemniaki.
Owoce: jabłka, gruszki
MARZEC
Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria,
dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka,
ziemniaki, wczesna rzodkiewka
Owoce: jabłka, gruszki
KWIECIEŃ
Warzywa: por, cykoria, endywia, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki. Pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru
Owoce: jabłka, gruszki
MAJ
Warzywa: szparagi, botwinka, ziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu
Owoce: Pierwsze truskawki
CZERWIEC
Warzywa: botwinka, natka pietruszki , ziemniaki, sałata, rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy.
Owoce: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek.
LIPIEC
Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory.
Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek.
SIERPIEŃ
Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona.
Owoce: maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona
WRZESIEŃ
Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, cykorii, dyni i jarmużu.
Owoce: brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, porzeczki, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina.
PAŹDZIERNIK
Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, patison, por, pietruszka, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, endywii i roszponki.
Owoce: gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona.
LISTOPAD
Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki.
Owoce: gruszki, jabłka, pigwa.
GRUDZIEŃ
Warzywa: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kapusta, marchewka, pietruszka, por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki.
Owoce: jabłka, gruszki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Przyda mi się taka drobiazgowa ściągawka : ) Sezonowość to ważny temat z dwóch powodów. Przede wszystkim, spożywanie owoców i warzyw, które dopiero co dojrzały, jest lepiej tolerowane przez organizm i zgodne z zasadami zdrowego żywienia. Poza tym, owoce i warzywa są (teoretycznie) najtańsze w sezonie, przez co warto je przetwarzać na zapasy zimowe. Sam robię dużo owocowych nalewek i domowych win, dlatego zwykle korzystam z tego, co akurat wyrosło i dojrzało :)
OdpowiedzUsuńW maju również pojawiają się szparagi. Sądzę, że to powinno się znaleźć w tym kalendarzu. Jest bardzo pomocny. :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny dla mnie post, na pewno innym również się przyda.
OdpowiedzUsuń