piątek, 23 września 2011

Pieczony dorsz z pietruszką

Lekki i zdrowy. Smakuje idealnie zarówno z frytkami i warzywami na parze, jak i ziemniaczkami z surówką z kiszonej kapusty ;-)

Składniki
-ok. 50 dag dorsza
-kilka gałązek natki pietruszki
-1-2 łyżki oliwy
-sok z połowy cytryny
-sól, pieprz

Przygotowanie
Rybę umyć, osuszyć. Skropić obficie sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Natkę pietruszki umyć i posiekać, zmiksować z oliwą. Posmarować rybę z obu stron. Pozostawić w lodówce na ok. 30 minut.
Dorsza zawinąć w folię aluminiową i piec 30 minut w 200st. Następnie odwinąć folię i podpiec jeszcze 10 minut.
Smacznego! ;)

4 komentarze:

  1. U mnie ostatnio też była rybka:) Miłego weekendu życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. dorsz to jedna z mich ulubionych ryb :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam rybki, tylko niestety w domciu mam takie jadki ci rybkę tak, ale nie zbyt często. Zapiszę sobie i może wykorzystam dla kogoś okazyjnie lub świątecznie

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...