Pomału wracam w łaski zup. A korzystając z sezonowych pomidorów powstał smakowity krem.
Składniki
-1 kg dojrzałych pomidorów
-1 duża cebula
-4 ząbki czosnku
-kostka rosołu drobiowego
-sól, pieprz, słodka papryka
-natka pietruszki
-2-3 dag masła osełkowego
Przygotowanie
Dokładnie umyć pomidory i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli mają bardzo grubą skórkę, można wcześniej lekko je sparzyć i obrać). Obrać cebulę i czosnek i pokroić w kostkę. W garnku podgrzać oliwę, włożyć warzywa. Dodać masło i przyprawy. Rosół drobiowy rozpuścić w wodzie i dodać do garnka. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje większość płynów. Delikatnie zmiksować blenderem. Na talerzu ozdobić natką pietruszki.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Bardzo lubię taki kremik :D
OdpowiedzUsuńze świeżych to moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńJak interpretować nazwę Twojego bloga "zielona kuchnia? Z dużą ilością warzyw czy jako jak najbardziej naturalną? Bo jeśli to drugie, to kostka rosołowa nie bardzo to pokazuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
nazwa wzięła się od wystroju kuchni, lol :D
Usuń