wtorek, 20 września 2011

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Pomału wracam w łaski zup. A korzystając z sezonowych pomidorów powstał smakowity krem.

Składniki
-1 kg dojrzałych pomidorów
-1 duża cebula
-4 ząbki czosnku
-kostka rosołu drobiowego
-sól, pieprz, słodka papryka
-natka pietruszki
-2-3 dag masła osełkowego

Przygotowanie
Dokładnie umyć pomidory i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli mają bardzo grubą skórkę, można wcześniej lekko je sparzyć i obrać). Obrać cebulę i czosnek i pokroić w kostkę. W garnku podgrzać oliwę, włożyć warzywa. Dodać masło i przyprawy. Rosół drobiowy rozpuścić w wodzie i dodać do garnka. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje większość płynów. Delikatnie zmiksować blenderem. Na talerzu ozdobić natką pietruszki.
Smacznego ;-)

4 komentarze:

  1. ze świeżych to moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak interpretować nazwę Twojego bloga "zielona kuchnia? Z dużą ilością warzyw czy jako jak najbardziej naturalną? Bo jeśli to drugie, to kostka rosołowa nie bardzo to pokazuje :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nazwa wzięła się od wystroju kuchni, lol :D

      Usuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...