środa, 14 września 2011

Rybne klopsiki w ziołach

Unikam ostatnimi czasy smażonego jak ognia. Głównie ze względów zdrowotnych. Dlatego też szukam przeróżnych przepisów na gotowaną rybkę. Delikatne lekkie klopsiki z sosem pachnącym świeżym koperkiem. Jak to mawiają - grzech się nie skusić ;-)
P.S. Może zna ktoś fajny sposób na wykorzystanie suszonych pomidorów? Takich bez oleju/zalewy, suchutkich

Składniki
-60 dag filetów rybnych (np. z mintaja)
-cebula
-marchewka
-2 ziarna ziela angielskiego
-liść laurowy
-tost
-jajko
-1 i 1/2 szkl. mleka
-łyżka mąki
-łyżka masła
-sok z cytryny
-100 ml śmietany
-kilka gałązek koperku, może być dodatkowo natka pietruszki
-sól, pieprz

Przygotowanie
Cebulę i marchewkę obrać, włożyć do garnka. Dodać ryby i przyprawy, zalać wodą, gotować 5 minut. Tost namoczyć w mleku, odcisnąć. Ryby, cebulę i marchewkę wyjąć, posiekać (marchewkę można zetrzeć na drobnej tartce). Dodać tost i jajko, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić. Z masy uformować klopsiki. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 6 minut. Wyjąć.
Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać. Wlać mleko. Mieszając, gotować na małym ogniu 10 minut. Przyprawić. Dodać posiekane zioła i śmietanę, wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny. Polać klopsiki.
Smacznego ;)

4 komentarze:

  1. Fajne te klopsiki rybne;) U mnie niestety nie ma zbyt wielu fanów rybki;/

    co do pomidorków to ja najczęściej je kruszę (np. w młynku) i dodaję później do sosów sałatkowych

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym mogła rybkę szamać codziennie pod każdą postacią ;-))))
    a z tymi sosami, to faktycznie fajny pomysł. Mam całą torebkę(z 200-300g) pomidorków i nie wiem co z nimi zrobić, wszędzie gdzie coś znajdę, to tylko te z oliwy :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis na rybkę:) Akurat nie jestem fanem smażonej, więc jak najbardziej lubię takie alternatywne dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się bardzo smaczna rybka

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...