Unikam ostatnimi czasy smażonego jak ognia. Głównie ze względów zdrowotnych. Dlatego też szukam przeróżnych przepisów na gotowaną rybkę. Delikatne lekkie klopsiki z sosem pachnącym świeżym koperkiem. Jak to mawiają - grzech się nie skusić ;-)
P.S. Może zna ktoś fajny sposób na wykorzystanie suszonych pomidorów? Takich bez oleju/zalewy, suchutkich
Składniki
-60 dag filetów rybnych (np. z mintaja)
-cebula
-marchewka
-2 ziarna ziela angielskiego
-liść laurowy
-tost
-jajko
-1 i 1/2 szkl. mleka
-łyżka mąki
-łyżka masła
-sok z cytryny
-100 ml śmietany
-kilka gałązek koperku, może być dodatkowo natka pietruszki
-sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę i marchewkę obrać, włożyć do garnka. Dodać ryby i przyprawy, zalać wodą, gotować 5 minut. Tost namoczyć w mleku, odcisnąć. Ryby, cebulę i marchewkę wyjąć, posiekać (marchewkę można zetrzeć na drobnej tartce). Dodać tost i jajko, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić. Z masy uformować klopsiki. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 6 minut. Wyjąć.
Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać. Wlać mleko. Mieszając, gotować na małym ogniu 10 minut. Przyprawić. Dodać posiekane zioła i śmietanę, wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny. Polać klopsiki.
Smacznego ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Fajne te klopsiki rybne;) U mnie niestety nie ma zbyt wielu fanów rybki;/
OdpowiedzUsuńco do pomidorków to ja najczęściej je kruszę (np. w młynku) i dodaję później do sosów sałatkowych
ja bym mogła rybkę szamać codziennie pod każdą postacią ;-))))
OdpowiedzUsuńa z tymi sosami, to faktycznie fajny pomysł. Mam całą torebkę(z 200-300g) pomidorków i nie wiem co z nimi zrobić, wszędzie gdzie coś znajdę, to tylko te z oliwy :(
Fajny przepis na rybkę:) Akurat nie jestem fanem smażonej, więc jak najbardziej lubię takie alternatywne dania:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smaczna rybka
OdpowiedzUsuń