Delikatne, pachnące i wilgotne, z lekko wyczuwalną bananową nutą. Idealne na drugie śniadanie ;-) Przepis pochodzi z ulotki z Biedronki, trochę przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki
-200 g mąki
-200 g cukru
-1 dojrzały banan
-100 g masła
-200 ml mleka
-3 jajka
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju
-szczypta soli
-5-8 dag suszonych moreli
-5-8 dag orzechów laskowych
-50 g cukry pudru do dekoracji
Przygotowanie
Masło stopić w rondelku. Morele i orzechy pokroić. Banana utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać mąkę, masło, jajka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszać dokładnie ciasto i dodać morele i orzechy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po ostygnięciu oprószyć muffiny przesianym cukrem pudrem.
Smacznego! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :) smakowicie się zapowiada
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie babki i ciacha z morelami i orzechami!
OdpowiedzUsuńMuffiny i orzechy - mniam!
OdpowiedzUsuńSmacznie mi to wygląda:)
OdpowiedzUsuńa jak smakujee! :)
OdpowiedzUsuńOrzechy i suszone morele zamknięte w jednej babeczce? Biorę! :)
OdpowiedzUsuń