sobota, 17 września 2011

Muffiny z suszonymi morelami i orzechami laskowymi

Delikatne, pachnące i wilgotne, z lekko wyczuwalną bananową nutą. Idealne na drugie śniadanie ;-) Przepis pochodzi z ulotki z Biedronki, trochę przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki
-200 g mąki
-200 g cukru
-1 dojrzały banan
-100 g masła
-200 ml mleka
-3 jajka
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju
-szczypta soli
-5-8 dag suszonych moreli
-5-8 dag orzechów laskowych
-50 g cukry pudru do dekoracji

Przygotowanie
Masło stopić w rondelku. Morele i orzechy pokroić. Banana utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać mąkę, masło, jajka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszać dokładnie ciasto i dodać morele i orzechy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po ostygnięciu oprószyć muffiny przesianym cukrem pudrem.
Smacznego! ;)

6 komentarzy:

  1. takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :) smakowicie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie babki i ciacha z morelami i orzechami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechy i suszone morele zamknięte w jednej babeczce? Biorę! :)

    OdpowiedzUsuń