czwartek, 1 września 2011

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Świetna propozycja dla osób szukających prostego i szybkiego w wykonaniu ciasta o wyśmienicie czekoladowym smaku. Przepis wynaleziony w mojej starej stercie wycinków z gazet niewiadomego pochodzenia ;-)
Wpis bierze udział w Durszlakowej akcji 'Warzywa w słodyczach'.

Składniki
-24 dag mąki
-4 dag kakao
-łyżeczka sody oczyszczonej
-po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
-10 dag masła
-10 łyżek brązowego cukru
-cukier wanilinowy
-3 jajka
-30 dag cukinii startej na tartce o grubych oczkach
-18 dag posiekanej czekolady deserowej
-7 dag orzechów laskowych

Przygotowanie
Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mikserem utrzeć masło z ośmioma łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie dalej ucierając, stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą.
Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec ok. 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego ;)

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczne są takie ciasta z cukinią :)
    dzięki za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto czekoladowe z cukinią jeszcze przede mną, ale nie że się boję smaku, tylko rodzinę mam nie czekoladową;)
    Twoje wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusi to ciasto ze wszystkich stron, a nadal nie mogę się zdecydować. Czekoladę kocham, za to cukinia jakoś tak...wygląda pięknie i chyba ten argument wygrywa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio robiłam cukiniowe z orzechami i czekoladą. Ale Twoje podoba mi się o wiele bardziej;) Na jaką formę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń