środa, 7 września 2011

Kotlety kalafiorowe

Po krótkiej nieobecności wracam z propozycją... nieco odmiennych kotletów. Zdrowe i pyszne, są wspaniałą propozycją na obiad. Jadłam je przez cały tydzień i szczerze mówiąc nawet mi się nie znudziły. Przepis znaleziony w 'Chwili dla Ciebie'.

Składniki
-kalafior
-2/3 szklanki kaszy manny
-1 i 2/3 szkl. mleka
-3 jajka
-bułka tarta
-olej do smażenia
-sól i pieprz

Przygotowanie
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować kilka minut. Odcedzić, ostudzić, pokroić na małe kawałeczki.
Kilka łyżek mleka odlać, wymieszać z kaszą manną. Pozostałe mleko mocno podgrzać. Gdy zacznie wrzeć, dolewać kaszkę, cały czas mieszając. Gotować chwilę na małym ogniu aż zgęstnieje. Ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Do kaszy dodać kalafior i żółtka, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu.
Smacznego! ;)

5 komentarzy:

  1. kobieto! Ty to masz głowę!!!! robię takie kotlety tylko że z gotowanej kapusty już tyle lat i nie przyszło mi nigdy do głowy, że i z kalafiora też można. Bardzo mi się podoba ta opcja! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno go nie jadłam, muszę jak najszybciej wprowadzić go z powrotem do swojego jadłospisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wilczyca-Aga, a mi by kapusta do głowy nie przyszła! :D

    u mnie bez kalafiora nie ma życia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! koniecznie muszę spróbować. Ja też jadłam podobne z kapustą i też pyły pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. sporo osób właśnie wspomina o takich z kapustą, a ja sierotka w życiu jeszcze na nie nie trafiłam ;))

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...