czwartek, 1 września 2011

Ciasto czekoladowo-cukiniowe (bez mleka)

Świetna propozycja dla osób szukających prostego i szybkiego w wykonaniu ciasta o wyśmienicie czekoladowym smaku. Dzięki dodatkowi cukinii ciasto jest nie tylko puszyste, ale i wspaniale wilgotne.

Przepis pasuje na klasyczną blachę o wymiarach ok 32x20 cm lub 2 blaszki ok. 20x15cm (jak na zdjęciach)

Składniki (16 porcji)
-250 g mąki
-4 łyżki kakao
-łyżeczka sody oczyszczonej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-100 g masła
-10 łyżek brązowego cukru
-cukier wanilinowy
-3 jajka
-300 g cukinii startej na tartce o grubych oczkach
-150g posiekanej czekolady deserowej
-garść orzechów laskowych

Przygotowanie
Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mikserem utrzeć masło z ośmioma łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie dalej ucierając, stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukru. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni.  Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 221,9 kcal
Tłuszcz: 11,5g
Białko: 4,5g

Węglowodany: 24,4g



Smacznego ;)

5 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne są takie ciasta z cukinią :)
    dzięki za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto czekoladowe z cukinią jeszcze przede mną, ale nie że się boję smaku, tylko rodzinę mam nie czekoladową;)
    Twoje wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusi to ciasto ze wszystkich stron, a nadal nie mogę się zdecydować. Czekoladę kocham, za to cukinia jakoś tak...wygląda pięknie i chyba ten argument wygrywa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio robiłam cukiniowe z orzechami i czekoladą. Ale Twoje podoba mi się o wiele bardziej;) Na jaką formę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  5. Biorę mąkę gryczaną i zabieram się za robotę! :) Same moje ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...