czwartek, 17 marca 2011

Krem z czerwonej soczewicy z imbirem i chilli

Soczewicę uwielbiam, a jej połączenie z imbirem i papryczką chilli okazało się idealne na zimne przedwiośnie. Przepis znalazłam w magazynie 'Dobre Rady' i już wiem, że trafi na listę moich ulubionych.

Składniki
-200 g czerwonej soczewicy
-1 litr bulionu z warzyw lub drobiowego
-1 puszka krojonych pomidorów (400g)
-2 średnie marchewki
-1 czerwona cebula
-1 papryczka chilli
-2 łyżki oleju
-2 ząbki czosnku
-kawałek imbiru (ok. 3cm)
-kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kolendry (do dekoracji)
-sól i czarny pieprz

Przygotowanie
Cebulę i czosnek posiekać, a paryczkę gęsto ponakłuwać (np. wykałaczką). Obrać imbir i przekroić na pół. Obrane marchewki pokroić na nieduże kawałki, soczewicę opłukać. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchew, imbir, chilli i smażyć chwilę razem. Wrzucić soczewicę, wlać bulion i dodać pomidory. Gotować przez ok. 40minut. Usunąć chilli oraz imbir i zmiksować zupę, tak aby powstał gęsty krem. Dodać przyprawy.

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię się z czerwoną soczewicą, więc chętnie spróbuję takiej zupki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobną zupkę-jest niesmowicie sycąca i rozgrzewająca:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupka wyglada pysznie, również chętnie wykonam ten przepis ....

    OdpowiedzUsuń
  4. również bardzo lubię czerwoną soczewicę, zazwyczaj jem w wersji łagodnej, ciekawa jestem jak jej smak zmienia chilli i imbir :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna zupa, tym bardziej że ja uwielbiam zupy kremy, a jak jeszcze są ostrzejsze to już w ogóle niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń