niedziela, 6 marca 2011

Ciasto jogurtowe z jabłkami i rodzynkami

Delikatne i kruche. W sam raz dla miłośników jabłek i cynamonu, mała odmiana od klasycznych szarlotek. Ciasto samo w sobie jest bardzo mało słodkie, więc polecam dosłodzić jabłka według własnego uznania. Moje nie wytrzymało nawet całego weekendu ;-)

Składniki
Ciasto:
-1/2 kg mąki
-150 ml jogurtu naturalnego
-25 dag masła
-torebka cukru wanilinowego
-2 dag wiórków kokosowych
-sól
-jajko
Nadzienie:
-6 jabłek
-2 torebki cukru cynamonowego
-po 5 dag rodzynek i orzechów laskowych

Przygotowanie
Jabłka pokroić na cienkie plasterki. wymieszać z cukrem cynamonowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami.
Mąkę zagnieść z jogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie. Rozwałkować drugie ciastko, przykryć placek. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 40 minut w temp. 180st. (w razie potrzeby można trochę dłużej).

Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Podoba mi się dodatek jogurtów i bogactwo bakalii :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne ciacho do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...