sobota, 12 marca 2011
Zupa selerowo-jabłkowa
Pyszna zarówno na ciepło i na zimno. W wersji schłodzonej świetnie orzeźwia.
Przepis znalazłam w gazetce "Przepisy czytelników".
Składniki
-2 cebulki dymki
-1 łyżka margaryny
-1 średni seler
-3 zielone jabłka
-2 kostki bulionowe
-garść rodzynek
-1/2 gałki muszkatołowej
-sól
-pieprz
Przygotowanie
Cebulki oczyścić i posiekać. W rondlu rozgrzać margarynę i zeszklić na niej cebulę.
Seler oraz jabłka obrać i pokroić w dość drobną kostkę, po czym wrzucić do rondla z podsmażoną cebulą. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając.
Kostki bulionowe rozpuścić w litrze wody, doprowadzić do wrzenia, dodać startą gałkę muszkatołową, masę selerowo-jabłkową, a następnie całość dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut, po czym zdjąć z palnika, przestudzić i za pomocą blendera zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Posypać rodzynkami.
Smacznego ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
O takiej zupie je jeszcze nie słyszałam, trzeba będzie kiedyś spróbować nowych smaków :)
OdpowiedzUsuńMhmh.. jabłuszko i seler.. ciekawa kompozycja ;-)) Zupka wygląda jak kaszka.. ;-)))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
mnie również zadziwiło połączenie i szczerze mówiąc smak na początku..zdziwił. Ale później bardzo mi podpasowała :)
OdpowiedzUsuńLubimy ekperymentować! Pychotka:) Redakcja Przepisów czytelników
OdpowiedzUsuń