sobota, 12 marca 2011

Zupa selerowo-jabłkowa


Pyszna zarówno na ciepło i na zimno. W wersji schłodzonej świetnie orzeźwia.
Przepis znalazłam w gazetce "Przepisy czytelników".

Składniki
-2 cebulki dymki
-1 łyżka margaryny
-1 średni seler
-3 zielone jabłka
-2 kostki bulionowe
-garść rodzynek
-1/2 gałki muszkatołowej
-sól
-pieprz

Przygotowanie
Cebulki oczyścić i posiekać. W rondlu rozgrzać margarynę i zeszklić na niej cebulę.
Seler oraz jabłka obrać i pokroić w dość drobną kostkę, po czym wrzucić do rondla z podsmażoną cebulą. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając.
Kostki bulionowe rozpuścić w litrze wody, doprowadzić do wrzenia, dodać startą gałkę muszkatołową, masę selerowo-jabłkową, a następnie całość dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut, po czym zdjąć z palnika, przestudzić i za pomocą blendera zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Posypać rodzynkami.

Smacznego ;)

4 komentarze:

  1. O takiej zupie je jeszcze nie słyszałam, trzeba będzie kiedyś spróbować nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhmh.. jabłuszko i seler.. ciekawa kompozycja ;-)) Zupka wygląda jak kaszka.. ;-)))

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie również zadziwiło połączenie i szczerze mówiąc smak na początku..zdziwił. Ale później bardzo mi podpasowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy ekperymentować! Pychotka:) Redakcja Przepisów czytelników

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...