środa, 9 marca 2011

Zupa kalafiorowa z curry



Lekka i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni. Osobom lubiącym ostre przyprawy polecam również dodanie szczypty imbiru i chilli.

Składniki
-700 ml bulionu warzywnego
-400 ml mleka
-1 kalafior (ok 700 g)
-2 średnie ziemniaki
-1 średnia cebula
-2 łyżki oleju
-1 łyżka curry w proszku
-1 duży ząbek czosnku
-szczypiorek
-sól

Przygotowanie
Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek posiekać na małe kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażyć na szklisto. Dodać ziemniaki i kalafior, wlać bulion, doprawić solą. Gotować przez ok. 45 minut, aż warzywa staną się tak miękkie, aż zaczną się rozpadać. Wlać mleko, zagotować jeszcze raz i zgasić ogień. Do zupy dodać curry i zmiksować całość blenderem na gładki krem. Udekorować szczypiorkiem.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Pyszna zupa. Uwielbiam kremy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...kremu z kalafiora jeszcze nie jadłam. Robiłam kiedyś krem z białych jarzyn, ale kalafior był wtedy tylko jednym ze składników. Muszę zrobić z nim zupę w roli głównej :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie kubeczki wypełnione po brzegi pyszną zupą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ania, to tak jak ja! a najlepiej jeśli mają więcej warzyw niż bulionu ;-)

    OdpowiedzUsuń