środa, 9 marca 2011
Zupa kalafiorowa z curry
Lekka i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni. Osobom lubiącym ostre przyprawy polecam również dodanie szczypty imbiru i chilli.
Składniki
-700 ml bulionu warzywnego
-400 ml mleka
-1 kalafior (ok 700 g)
-2 średnie ziemniaki
-1 średnia cebula
-2 łyżki oleju
-1 łyżka curry w proszku
-1 duży ząbek czosnku
-szczypiorek
-sól
Przygotowanie
Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek posiekać na małe kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażyć na szklisto. Dodać ziemniaki i kalafior, wlać bulion, doprawić solą. Gotować przez ok. 45 minut, aż warzywa staną się tak miękkie, aż zaczną się rozpadać. Wlać mleko, zagotować jeszcze raz i zgasić ogień. Do zupy dodać curry i zmiksować całość blenderem na gładki krem. Udekorować szczypiorkiem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pyszna zupa. Uwielbiam kremy:)
OdpowiedzUsuńMmmm...kremu z kalafiora jeszcze nie jadłam. Robiłam kiedyś krem z białych jarzyn, ale kalafior był wtedy tylko jednym ze składników. Muszę zrobić z nim zupę w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
smakowita zupka:)
OdpowiedzUsuńlubię takie kubeczki wypełnione po brzegi pyszną zupą.
OdpowiedzUsuńAnia, to tak jak ja! a najlepiej jeśli mają więcej warzyw niż bulionu ;-)
OdpowiedzUsuń