Składniki (16 porcji)
-3 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. cukru
-6 białek
-0,5 szkl. letniego mleka
-100 g rodzynek
-150 ml oleju*
-cukier wanilinowy
-szczypta soli
-tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
-ulubiona polewa lub lukier (opcjonalnie)**
*olej można także zastąpić ok. 200g rozpuszczonego masła lub margaryny
**swoją polewę zrobiłam rozpuszczająć 2 tabliczki mlecznej czekolady z 50ml mleka
Przygotowanie
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Rodzynki oprószyć mąką. Dodać do ciasta i całość wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę.
Piec ok 50-60 minut w temperaturze 180st.
Po ostudzeniu polać polewa, lukrem lub udekorować według uzania.
Smacznego ;-)
Babka wręcz idealna! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pychotka :)
OdpowiedzUsuńMm...jaka pyszna baba wyszła :D
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńSuper, taka babka musi być lekka i puszysta :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńtaka babeczka smakuje nie tylko w święta:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna babeczka :-)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuń