niedziela, 19 maja 2019

Wątróbka z karmelizowanymi truskawkami i rukolą

O mojej słabości do wątróbki, każdy już chyba wie ;) Ostatnio mam na jej wykrozystanie coraz więcej pomysłów. Sezon truskawkowy się już zaczął, w związku z czym zapraszam do spróbowania połączenia tych dwój składników. Danie może stanowić prostą przystawkę na ciepło, jak i podając np. z grzankami lub kluskami może być z powodzeniem serwowane jako drugie danie.
Swoje potrawy najczęściej przygotowuję z wątróbki jagnięcej lub cielęcej, ale bez żadnego problemu w ten sposób można takze przygotować drobiową czy wieprzową.

Składniki (4 porcje)
-600 g wątróbki (u mnie jagnięca)
-400 g truskawek
-2 łyżki oleju rzepakowego
-2 łyżki cukru
-50 ml wody
-rukola
-opcjonalnie: sól i pieprz

Przygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kawałki wątróbki. Dodać plasterki truskawek i całość deliaktnie przesmażyć.
Zmniejszyć moc palnika, wsypać cukier. Chwilę przesmażyć mieszając wszystkie składniki. Podlać wodą i dusić na małym ogniu do częściowego odparowania (razem z cukrem i sokiem z truskawek powinien powstać gęsty syrop).
Podawać na ciepło na rukoli.



Smacznego ;-)

Przepis bierze udział w akcji:

Sposób na wątróbkę

9 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...