Swoje potrawy najczęściej przygotowuję z wątróbki jagnięcej lub cielęcej, ale bez żadnego problemu w ten sposób można takze przygotować drobiową czy wieprzową.
Składniki (4 porcje)
-600 g wątróbki (u mnie jagnięca)
-400 g truskawek
-2 łyżki oleju rzepakowego
-2 łyżki cukru
-50 ml wody
-rukola
-opcjonalnie: sól i pieprz
Przygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kawałki wątróbki. Dodać plasterki truskawek i całość deliaktnie przesmażyć.
Zmniejszyć moc palnika, wsypać cukier. Chwilę przesmażyć mieszając wszystkie składniki. Podlać wodą i dusić na małym ogniu do częściowego odparowania (razem z cukrem i sokiem z truskawek powinien powstać gęsty syrop).
Podawać na ciepło na rukoli.
Smacznego ;-)
Przepis bierze udział w akcji:
uwielbiam wątróbkę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wątróbkę ale w wersji z truskawkami jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo wykwintne połączenie :)
OdpowiedzUsuńlubię wątróbkę i dawno nie jadłam, a Twoja pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji wątróbki jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada
OdpowiedzUsuńNie jadłam jagnięcej wątróbki, ale pewnie by smakowała.
OdpowiedzUsuń