Składniki (3 porcje)
-500 g ulubionej wątróbki (u mnie jagnięca)
-2 świeże pomarańcze
-100 ml soku pomarańczowego
-2 garści suszonej żurawiny
-3 łyżki miodu
-1 mała cebula
-2 łyżki oleju
-imbir, cynamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Wątrobkę umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni z grubszym dnem rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać wątróbkę i razem usmażyć.
Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić w plasterki (razem ze skórką). Wraz z żurawiną i sokiem dodać do wątróbki. Zmniejszyć moc palnika i dusić około 10 minut.
Po tym czasie dodać miód i przyprawy korzenne. całosć dokładnie wymieszać i dusić do zredukowania płynu. sos powinien mieć konsystencję syropu. Podawać na ciepło
Smacznego ;-)
Przepis bierze udział w akcji:
bardzo lubię wątróbkę a Twoja wygląda niezwykle apetycznie
OdpowiedzUsuńDla koneserów :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wątróbkę, muszę zrobić z pomarańczą.
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńBiorę przepis...
Mniam, aż sobie muszę wątróbkę kupić :-)
OdpowiedzUsuńCieka w jestem co powiedziałby mój mąż na takie danie!
OdpowiedzUsuń