U mnie jak zawsze - świąteczne przepisy oczywiście po świetach. Nie wiem czy kiedykolwiek się zmobilizuję by dodawać tego typu sezonowe inspiracje przed...
W każdym razie w tym roku zagośćił u nas jajka przygotowane jak w moim rodzinnym. Ot, takie miłe wspomnienie. Nie jadłam ich od lat. A co było moim zaskoczeniem - mój Luby w ogóle nie próbował jajek w takiej formie. na tyle zrobiły furorę, ze prawdopodobnie będą się pojwiać z różnym wypełnieniem.
Składniki (4 porcje)
-8 jaj
-pęczek szczypiorku albo koperku
-4 łyżki masła
-bułka tarta
-sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Ostrym nożem przekroić je delikatnie na pół, uważając by skorupki nie popekały. Białka i żółtka przełożyć do miski, rozgnieść lub rozdrobnić.
Szczypiorek lub koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do jajek razem z dwoma łyżkami miękkiego masła. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymeiszać.
Tak powstałą masą napełnić połówki skorupek. Wierzch "zapanierować" bułką tartą. Smażyć na roztopionym maśle. Podawać na ciepło.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Ciekawy pomysł na jajko :)
OdpowiedzUsuńChętnie byśmy tak podane jajeczka spróbowały :)
OdpowiedzUsuń