wtorek, 23 kwietnia 2019

Jajka smażone w skorupkach

U mnie jak zawsze - świąteczne przepisy oczywiście po świetach. Nie wiem czy kiedykolwiek się zmobilizuję by dodawać tego typu sezonowe inspiracje przed... 
W każdym razie w tym roku zagośćił u nas jajka przygotowane jak w moim rodzinnym. Ot, takie miłe wspomnienie. Nie jadłam ich od lat.  A co było moim zaskoczeniem - mój Luby w ogóle nie próbował jajek w takiej formie. na tyle zrobiły furorę, ze prawdopodobnie będą się pojwiać z różnym wypełnieniem.

Składniki (4 porcje)
-8 jaj
-pęczek szczypiorku albo koperku
-4 łyżki masła
-bułka tarta
-sól, pieprz

Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Ostrym nożem przekroić je delikatnie na pół, uważając by skorupki nie popekały. Białka i żółtka przełożyć do miski, rozgnieść lub rozdrobnić.
Szczypiorek lub koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do jajek razem z dwoma łyżkami miękkiego masła. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymeiszać.
Tak powstałą masą napełnić połówki skorupek. Wierzch "zapanierować" bułką tartą. Smażyć na roztopionym maśle. Podawać na ciepło.



Smacznego ;-)

2 komentarze:

Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską

O Nocy Świętojańskiej każdy chyba słyszał. W każdym zaś kraju obchodzona jest inaczej. W Hiszpanii, w regionie Katalonii, gdzie obecnie mies...