sobota, 26 stycznia 2019

Schaboburger

Dzisiaj wpis z przymrużeniem oka, czyli jak to facet wymyślił sobie obiad. Ale czego się nie robi dla ukochanej połówki? Tak więc spełniłam tę zachciankę i... jestem zaskoczona efektem smakowym. Chociaż danie do niskokalorycznych i łatwostrawnych nie należy, warto spróbować ;)

Składniki (2 porcje)
-4 plastry schabu
-250 g mielonego mięsa wołowego
-2 jajka
-pół małej cebulki
-bułka tarta
-mąka do panierowania
-4 liście sałaty
-4 plasterki sera żółtego
-suszona cebula
-2 ogórki konserwowe
-2 łyżki majonezu
-łyżka keczupu
-kilka kropki sosu tabasco lub piri-piri
-1 łyżeczka sosu worchester
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie
Plastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Do miski włożyć mięso mielone. Dodać jajko, drobno posiekaną cebulkę, sos worchester i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić na burgery.
Majonez wymieszać z keczupem i sosem tabasco.
w głębokim talerzu rozkłócić jajko. Kotlety schabowe panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Z masy z mięsa mielonego formować burgery i także usmażyć.
Na talerzu formować "kanapkę" kładąc: kotlet schabowy, sos, suszoną cebulkę, plasterki ogórka konserwowego, ser, burger, ser, ogórek, suszoną cebulkę, sos i drugi kotlet schabowy. Tak samo postąpić z drugą porcją.


Smacznego ;-)

Przepis dodaję do akcji "Domowy fastfood"

6 komentarzy:

Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli to świetny dodatek do soczystych mięs. Słodki i charakterystyczny w smaku idealnie zgrywa się z wołowiną i wiepr...