czwartek, 10 stycznia 2019

Tatar wołowy

Tatara wołowego nie może u nas zabraknąć przy żadnej większej okazji. Czy są to święta, czy czyjeś imieniny czy przyjęcie rodzinne z innej okazji. To także kolejna z tych tradycyjnych potraw, które u każdego robi się inaczej. Niektórzy w ogóle podają nieprzyprawiony, nie jako gotową potrawę, a jako "dodatek" do konsumowania jednocześnie z innym daniem. Podstawą dobrego tatara jest wybór dobrego świeżego mięsa wołowego. A w związku z tym możemy zapomnieć o użyciu gotowego mięsa mielonego. Najlepiej jest wybrać się do ulubionego małego sprawdzonego sklepu i samodzielnie wybrać chude porządne kawałki. I z tak zmielonego (najlepiej dwukrotnie) mięsa można przygotować tatar.

Składniki (4 porcje)
-500 g chudego świeżego mięsa wołowego. 
-1 żółtko
-ok. 100 ml oliwy z oliwek
-przyprawa w płynie typu maggi
-słodka papryka
-sól, pieprz
-opcjonalnie: cebula, ogórek konserwowy

Przygotowanie 
Chude kawałki mięsa opłukać i osuszyć. Zmielić dwukrotnie. Włożyć do zamrażarki na 1-3 dni.
Po tym czasie mięso wyjąć i pozostawić do rozmrożenia. Włożyć do miski. Dodać żółtko i oliwę. Doprawić maggi, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie dłonią. Jeżeli mięso zbyt lepi się do dłoni - dodać więcej oliwy.
Wyłożyć na talerz lub półmisek. Podawać z pokrojoną drobno cebulą i/lub ogórkiem konserwowym.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 413,8 kcal
Tłuszcz: 33,2g
Białko: 30,2g
Węglowodany: 0,1g


Smacznego ;-)

6 komentarzy:

  1. Pięknie podany tatar! Aż nabrałam na niego ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam jeden raz tatara, był pyszny. Twoja propozycja z cebulką i ogórkiem wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tatar to kompletnie nie nasza bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tatar i ja to złe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie przepadam, ale męska część rodziny bardzo lubi :)

    OdpowiedzUsuń

Paella Marinera

Zabieram Was w podróż kulinarną do słonecznej Hiszpanii. Sama się dziwię, że po takim okresie mieszkania w tym rejonie żaden rodzaj paelli ...