Składniki (4 porcje)
-500 g chudego świeżego mięsa wołowego.
-1 żółtko
-ok. 100 ml oliwy z oliwek
-przyprawa w płynie typu maggi
-słodka papryka
-sól, pieprz
-opcjonalnie: cebula, ogórek konserwowy
Przygotowanie
Chude kawałki mięsa opłukać i osuszyć. Zmielić dwukrotnie. Włożyć do zamrażarki na 1-3 dni.
Po tym czasie mięso wyjąć i pozostawić do rozmrożenia. Włożyć do miski. Dodać żółtko i oliwę. Doprawić maggi, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie dłonią. Jeżeli mięso zbyt lepi się do dłoni - dodać więcej oliwy.
Wyłożyć na talerz lub półmisek. Podawać z pokrojoną drobno cebulą i/lub ogórkiem konserwowym.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 413,8 kcal
Tłuszcz: 33,2g
Białko: 30,2g
Węglowodany: 0,1g
Smacznego ;-)
Pięknie podany tatar! Aż nabrałam na niego ochotę! :)
OdpowiedzUsuńJadłam jeden raz tatara, był pyszny. Twoja propozycja z cebulką i ogórkiem wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńTatar to kompletnie nie nasza bajka :)
OdpowiedzUsuńTatar i ja to złe połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :))
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam, ale męska część rodziny bardzo lubi :)
OdpowiedzUsuń