Ryba po grecku, określana także rybą w pomidorach czy z warzywami, nieodzownie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Wpisała się w tradycję tak, że także u nas, na obczyźnie nie mogło jej zabraknąć. Jest to jedna z tych potraw, która mimo że tradycyjna, w prawie każdym domu przygotowywana jest inaczej. W mojej rodzinie zawsze to był dorsz z mniejszą lub większą ilością startych warzyw. A jak przygotowuje się ją u Was?
Składniki (6 porcji)
-800 g dorsza
-4 średnie marchewki
-3 cebule
-1/2 selera korzeniowego
-150 ml passaty pomidorowej lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego
-2 jajka
-ok 100 g mąki pszennej (tyle co potrzebujemy do panierowania)
-sól, pieprz (najlepiej cytrynowy)
-słodka papryka
-1 łyżeczka cukru
-olej do smażenia
Przygotowanie
Dorsza umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu, do drugiego wsypać mąkę. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby panierować w kolejności mąka - jajko - mąka i smażyć na złoty kolor. Odłożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Zeszklić cebulę. Dodać resztę warzyw. Przesmażyć. Podlać trochę wody i dusić do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dodać passatę lub koncentrat i dusić jeszcze kilka minut.
Usmażonego dorsza poukładać na talerzykach lub półmiskach. Przykryć warstwą ciepłych warzyw. Odstawić do wystygnięcia.
Rybę po grecku podawać na zimno. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 415,6 kcal
Tłuszcz: 21,4g
Białko: 30,2g
Węglowodany: 22,3g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
moja ulubiona rybka :)
OdpowiedzUsuńLubie te warzywka :)
OdpowiedzUsuńomnom narobiłaś ochoty
OdpowiedzUsuńMój mąż bardzo lubi taką rybkę :)
OdpowiedzUsuńRyba po grecku to chyba mój najbardziej ulubiony przepis. Pycha!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam serdecznie
U nas podobnie ale nie panieruje się ryby :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń