O gulaszu segedyńskim z pewnością wszyscy słyszeli. Jeden z najbardziej znanych węgierskich gulaszy, który nazwę swą zawdzięcza miastu Segedyn (węg. Szeged). Jedno z najprostszych dań jednogarnkowych, które jest także świetną okazją do wykorzystania kiszonej kapusty.
Składniki (4 porcje)
-800 chudego mięsa wieprzowego (najlepiej lopatki)
-2 duże cebule
-600 g kiszonej kapusty
-0,5 l bulionu
-2 łyżki masła
-słodka papryka
-kminek
-ziele angielskie
-listek laurowy
-sól i pieprz
Przygotowanie
Mięso oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Wrzucić cebulę i przesmażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone mięso i smażyć przez kilka minut często mieszając.
Kapustę pokroić. Jeżeli jest zbyt kwaśna można delikatnie przepłukać. Dodać do garnka. Całość zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa (ok. 40-60 minut) od czasu do czasu mieszając. Doprawić słodką papryką, kminkiem, solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem, pampuchami lub kołdunami. Opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 625,4 kcal
Tłuszcz: 48,5g
Białko: 34,6g
Węglowodany: 10,2g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Słyszałam o nim ;)
OdpowiedzUsuńcałe wieki go nie robiłam ani nie jadłam, chyba trzeba będzie zrobić powtórkę
OdpowiedzUsuńChętnie byśmy spróbowały :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Lubię kapustę kiszoną, to coś dla mnie, mniamm :)
OdpowiedzUsuń