czwartek, 5 lipca 2012

Owsiane naleśniki z pieczarkami

Dzięki zawartości płatków owsianych, naleśniki te mają rewelacyjny, lekko orzechowy posmak. Robiłam je już wielokrotnie i muszę przyznać, że warte są spróbowania.

Składniki
-3 jajka
-1 szkl. mleka
-1,5 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. płatków owsianych
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
-1/2 łyżeczki vegety
-25 dag pieczarek
-2 łyżki śmietany 18%
-łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju. Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać do pieczarek i chwilę podsmażyć, ciągle mieszając. Doprawić.
Mleko, jajka i mąkę zmiksować z 1/2 szkl. wody. Wsypać płatki i zioła. Wymieszać, doprawić. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki. Polewać sosem pieczarkowym.


Źródło: 'Przyślij Przepis!'
Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. aż szklanka owsianych płatków.. fajny to pomysl :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, fajne są! Ja zawsze robię naleśniki na słodko,ale Twój pomysł mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...