piątek, 29 czerwca 2012

Babka dwukolorowa

Mimo, że od Świąt Wielkanocy minęło już dużo czasu, chciałabym podzielić się z Wami jednym z przepisów na przepyszną babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać.

Składniki
-1 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. cukru
-6 jajek
-1 szkl. mąki ziemniaczanej
-3/4 szkl. oleju
-olejek cytrynowy
-łyżka kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-biały lukier
-tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie
Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać olej i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.
Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować według uznania.


Źródło: Jeden ze starych numerów 'Chwili dla Ciebie'


Smacznego ;-)

3 komentarze:

Pierogi z wołowiną i chilli

Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi pol...