Lekka i pożywna. A co uwielbiam - z soczewicy!
Składniki (4 porcje)
-20 dag czerwonej soczewicy
-2 cebule
-2 cm kawałek świeżego imbiru
-3 ząbki czosnku
-papryczka chilli
-1,2 l bulionu warzywnego
-150 ml jogurtu naturalnego
-6 kromek czerstwego pieczywa
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz
-świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie
Cebulę, czosnek i imbir obrać i posiekać. Chilli oczyścić z pestek, drobno pokroić. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę, czosnek, imbir i chilli, wymieszać i podsmażyć. Oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do garnka.
Soczewicę kilkakrotnie przepłukać na sicie letnią wodą, dokładnie osączyć. Dodać do podsmażonych warzyw, wymierzać. Zalać gorącym bulionem, zagotować. Zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka (ok. 20 minut). Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kromki chleba podpiec w piekarniku przez 6 minut w temp. 200st lub zrumienić w tosterze. Pokroić w małą kostkę. Gorącą zupę rozlać do miseczek. Udekorować kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami. Przed podaniem posypać gorącymi grzankami.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 449,9 kcal
Tłuszcz: 10,9g
Białko: 20,1g
Węglowodany: 68,5g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Uwielbiam soczewicę. Wprawdzie bardziej zieloną, ale Twoja propozycja też do mnie przemawia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym. Dawno nie jadłam soczewicy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Zupy z soczewicy uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJestem tu pierwszy raz i juz mi sie podoba :) same pysznosci :)) pozdrawiam i zapraszam do mnie Betinka ...
OdpowiedzUsuńoo mam w szafce soczewicę kupioną już dawno temu i bez pomysłu na nią - a tu widzę ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuń