środa, 27 czerwca 2012

Zupa z soczewicy

Lekka i pożywna. A co uwielbiam - z soczewicy!

Składniki (4 porcje)
-20 dag czerwonej soczewicy
-2 cebule
-2 cm kawałek świeżego imbiru
-3 ząbki czosnku
-papryczka chilli
-1,2 l bulionu warzywnego
-150 ml jogurtu naturalnego
-6 kromek czerstwego pieczywa
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz
-świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie
Cebulę, czosnek i imbir obrać i posiekać. Chilli oczyścić z pestek, drobno pokroić. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę, czosnek, imbir i chilli, wymieszać i podsmażyć. Oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do garnka.
Soczewicę kilkakrotnie przepłukać na sicie letnią wodą, dokładnie osączyć. Dodać do podsmażonych warzyw, wymierzać. Zalać gorącym bulionem, zagotować. Zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka (ok. 20 minut). Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kromki chleba podpiec w piekarniku przez 6 minut w temp. 200st lub zrumienić w tosterze. Pokroić w małą kostkę. Gorącą zupę rozlać do miseczek. Udekorować kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami. Przed podaniem posypać gorącymi grzankami.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 449,9 kcal
Tłuszcz: 10,9g
Białko: 20,1g
Węglowodany: 68,5g

Smacznego ;-)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam soczewicę. Wprawdzie bardziej zieloną, ale Twoja propozycja też do mnie przemawia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, zjadłabym. Dawno nie jadłam soczewicy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupy z soczewicy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem tu pierwszy raz i juz mi sie podoba :) same pysznosci :)) pozdrawiam i zapraszam do mnie Betinka ...

    OdpowiedzUsuń
  5. oo mam w szafce soczewicę kupioną już dawno temu i bez pomysłu na nią - a tu widzę ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...