Dzięki zawartości płatków owsianych, naleśniki te mają rewelacyjny, lekko orzechowy posmak. Robiłam je już wielokrotnie i muszę przyznać, że warte są spróbowania.
Składniki
-3 jajka
-1 szkl. mleka
-1,5 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. płatków owsianych
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
-1/2 łyżeczki vegety
-25 dag pieczarek
-2 łyżki śmietany 18%
-łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
-sól, pieprz
-olej do smażenia
Przygotowanie
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju. Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać do pieczarek i chwilę podsmażyć, ciągle mieszając. Doprawić.
Mleko, jajka i mąkę zmiksować z 1/2 szkl. wody. Wsypać płatki i zioła. Wymieszać, doprawić. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki. Polewać sosem pieczarkowym.
Źródło: 'Przyślij Przepis!'
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
aż szklanka owsianych płatków.. fajny to pomysl :-)
OdpowiedzUsuńO, fajne są! Ja zawsze robię naleśniki na słodko,ale Twój pomysł mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń