wtorek, 31 lipca 2012

Pierniczkowy alpejczyk z kremem

Banalnie proste i bardzo efektowne. Nie tylko dla wielbicieli pierniczków ;-)

Składniki
Ciasto
-6 jajek
-6 łyżek oleju
-szklanka cukru
-półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
-półtorej szklanki mąki
-3 czubate łyżki kakao
-ok 30 dag pierniczków w czekoladzie
Krem
-3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
-półtorej kostki masła
-2 jasne galaretki (np. brzoskwiniowe, cytrynowe)

Przygotowanie
Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu olej. Piec ok. 30 minut w temp. 175 st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.
Krem: Budynie rozrobić w szklance wody. Ugotować na 1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Masło utrzeć, dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy wyłożyć na spodnie ciasto, ułożyć pierniczki. Posmarować resztą masy, przykryć biszkoptem.



Źródło: 'Chwila dla Ciebie'


Smacznego ;-)

14 komentarzy:

  1. wyglada pysznie na pewno wypobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne to ciacho! No i z pierniczkami,które lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Banalnie proste ale niebanalnie wygląda, piękne ciacho i z pewnością pycha, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę o kawałek tej rewelacji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super fajne ciasto, zjadłabym takie teraz:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie! a krem budyniowy palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. CHĘTNIE WYPRÓBUJE, WYGLĄDA EKSTRA, POZDRAWIAM:)

    OdpowiedzUsuń
  8. MNIAM MNIAM! szczególnie że idzie zima :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rewelacyjnie!!! Ależ mi narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a jakiej wielkości potrzeba formę na biszkopt?

    OdpowiedzUsuń