Banalnie proste i bardzo efektowne. Nie tylko dla wielbicieli pierniczków ;-)
Składniki
Ciasto
-6 jajek
-6 łyżek oleju
-szklanka cukru
-półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
-półtorej szklanki mąki
-3 czubate łyżki kakao
-ok 30 dag pierniczków w czekoladzie
Krem
-3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
-półtorej kostki masła
-2 jasne galaretki (np. brzoskwiniowe, cytrynowe)
Przygotowanie
Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu olej. Piec ok. 30 minut w temp. 175 st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.
Krem: Budynie rozrobić w szklance wody. Ugotować na 1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Masło utrzeć, dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy wyłożyć na spodnie ciasto, ułożyć pierniczki. Posmarować resztą masy, przykryć biszkoptem.
Źródło: 'Chwila dla Ciebie'
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Wygląda bosko :D
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie na pewno wypobuje :)
OdpowiedzUsuńFajne to ciacho! No i z pierniczkami,które lubię:)
OdpowiedzUsuńmmm wszamałabym
OdpowiedzUsuńBanalnie proste ale niebanalnie wygląda, piękne ciacho i z pewnością pycha, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałek tej rewelacji:)
OdpowiedzUsuńSuper fajne ciasto, zjadłabym takie teraz:-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! a krem budyniowy palce lizać :)
OdpowiedzUsuńCHĘTNIE WYPRÓBUJE, WYGLĄDA EKSTRA, POZDRAWIAM:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z budyniem
OdpowiedzUsuńO ja ... Ale pyszne ciasto !
OdpowiedzUsuńMNIAM MNIAM! szczególnie że idzie zima :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!!! Ależ mi narobiłaś apetytu :)
OdpowiedzUsuńa jakiej wielkości potrzeba formę na biszkopt?
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy potrzebny jest do tego ciasta ?
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na blachę o wymiarach ok 32x20cm
Usuń