Z przygotowywania obiadu pozostała mi świeża cukinia. Postanowiłam ją wykorzystać do pysznych 'drożdżówek', które towarzyszyły nam w wieczornej wyprawie z psem nad rzekę.
Składniki
-2 szklanki mąki
-2 dag świeżych drożdży
-6 łyżek oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku
-mały koncentrat pomidorowy
-1 cukinia
-25 dag sera mozzarella
-oregano
-cukier, sól, pieprz
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, pól łyżeczki soli. Wlać pół szklanki letniej wody. Wymieszaj, odstaw na 15 minut. Dodać 4 łyżki oliwy, dokładnie wyrobić ciasto (aż zacznie odstawać od dłoni).
Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie dokładnie wyrobić. Uformować wałek, pokroić na 6 krążków. Każdy lekko spłaszczyć dłońmi oprószonymi mąką. Blachę piekarnika przykryć papierem do pieczenia, ułożyć na nim placki ciasta zostawiając odległości pomiędzy nimi.
Na pozostałej oliwie szybko zeszklić posiekany czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami cukinii i sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut.
Smacznego! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
z cukinią jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysl!
OdpowiedzUsuńMniam! Apetycznie:)
OdpowiedzUsuńTo są pyszności,zawsze :)
OdpowiedzUsuń