środa, 11 lipca 2012

Dip z awokado i bazylią

Kiedy nie mam czasu albo ochoty na ciepły obiad (zwłaszcza latem), zajadam się świeżymi warzywami z dipem. Poniższy, ze smakowitą chrzanową nutą znalazłam w książce 'Zimny bufet' i szczerze polecam.

Składniki
-1 pęczek bazylii
-3 awokado
-sok z 1 cytryny
-150 g chrzanu śmietanowego
-sól, pieprz.

Przygotowanie
Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek.
Awokado podzielić na połówki, usunąć pestki. Miąższ wydrążyć łyżeczką, skropić sokiem cytrynowym. Zmiksować z bazylią na gładką masę. Dodać chrzan, wymieszać. Dip przyprawić do smaku solą i pieprzem

Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Nie próbowałam nigdy takiego dipu. Ciekawa jestem jak smakuje. W sumie na kanapkę też się nadaje, prawda?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. sądzę, że tak, ma gęstą konsystencję, więc posmarować można. Dzięki chrzanowi nie jest mdły :)

    OdpowiedzUsuń

Pierogi z wołowiną i chilli

Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi pol...