Okres przedświąteczno-świąteczno-karnawałowy to gorący czas na blogach kulinarnych. A ja jak zwykle bez sił i ochoty do stania w kuchni. Ciężki jest jednak los studenta... Wyciągam z zamrażarki wspomnienie jesieni i poprawiam sobie humor pierogami i korzenną herbatą.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę!
Składniki
Ciasto
-50 dag mąki
-jajko
-1 szkl. ciepłej wody
-2 łyżki oleju
Farsz
-ok 1 kg dyni
-20 dag sera feta
-3 ząbki czosnku
-mały kawałek imbiru
-po szczypcie soli, pieprzu, cukru, i curry
Oraz
-kwaśna śmietana
-pestki dyni
Przygotowanie
Dynię myjemy, przekrawamy, i usuwamy gniazdo nasienne. Obieramy, miąższ kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Podsmażamy z dynią na oleju, a następnie dusimy, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, cukrem oraz obranym i startym na tarce o małych oczkach imbirem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Fetę kroimy w kawałki. Mieszamy z dynią.
Z mąki, 2 łyżek oleju, jajka i ok. szklanki ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy kółka. Na środek wykładamy porcje farszu. Brzegi zlepiamy. Gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną i posypane wiórkami.
Źródło: 'Przyślij Przepis!'
Smacznego! ;)
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Pierogarnia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Bardzo ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńmniam na pewno spróbuje ;)
OdpowiedzUsuńVery nice blog.
OdpowiedzUsuńHappy new year from Italy.
ja wczoraj też jadłam pierogi z zamrażarki, ale takie od Mamy.. najlepsze. nie lubimy sesyjnego czasu..oj nie.
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowe pierożki
OdpowiedzUsuńCiekawie brzmi to dyniowe nadzienie:)
OdpowiedzUsuńDla mnie bardzo interesująca propozycja - tym bardziej że coraz częściej promuje się spożywanie dyni
OdpowiedzUsuńJak tu ładnie u Ciebie :-) ja jestem pierogowa panna ale z dynią jeszcze nie jadłam, czas nadrobić.
OdpowiedzUsuń