środa, 18 stycznia 2012

Cebulowe talarki

Świetna alternatywa słodkich ciastek, a także...idealna przekąska do piwa. Proponuję również spróbować wersję z większą ilością soli lub dodatkiem ulubionych ziół. Znikają w mgnieniu oka ;-)

Składniki
-2 szkl. mąki
-10 dag margaryny
-2 średnie cebule
-2 żółtka
-3 łyżki śmietany
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki soli

Przygotowanie
Cebulę obrać i posiekać. Z mąki, margaryny, śmietany, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Dodać cebulę i sól. Wyrobić. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki. Ułożyć na blasze. Piec ok. 30 minut w temp. 175st.
Smacznego ;-)

9 komentarzy:

  1. wygladaja bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorota pisze:
    w listopadzie założyłam bloga,zajrzyj tam w wolnej chwili,bardzo proszę-"zbieram" opinie także krytyczne lipkowy-domek.blogspot.com pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli takie domowe krakersy cebulowe, czy tak?

    OdpowiedzUsuń
  4. nie znałam tego. Stosowałam cebulę smażoną w głębokim tłuszczu w cieście naleśnikowym na ostro, ale to widzę pierwszy raz i zaklepuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy pomysł na ciastka. na imprezkę pewnie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...