Świetna alternatywa słodkich ciastek, a także...idealna przekąska do piwa. Proponuję również spróbować wersję z większą ilością soli lub dodatkiem ulubionych ziół. Znikają w mgnieniu oka ;-)
Składniki
-2 szkl. mąki
-10 dag margaryny
-2 średnie cebule
-2 żółtka
-3 łyżki śmietany
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki soli
Przygotowanie
Cebulę obrać i posiekać. Z mąki, margaryny, śmietany, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Dodać cebulę i sól. Wyrobić. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki. Ułożyć na blasze. Piec ok. 30 minut w temp. 175st.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńwygladaja bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńO, fajne te talarki!:)
OdpowiedzUsuńDorota pisze:
OdpowiedzUsuńw listopadzie założyłam bloga,zajrzyj tam w wolnej chwili,bardzo proszę-"zbieram" opinie także krytyczne lipkowy-domek.blogspot.com pozdrawiam
?ciekawe;)
OdpowiedzUsuńCzyli takie domowe krakersy cebulowe, czy tak?
OdpowiedzUsuńnie znałam tego. Stosowałam cebulę smażoną w głębokim tłuszczu w cieście naleśnikowym na ostro, ale to widzę pierwszy raz i zaklepuję :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na ciastka. na imprezkę pewnie jak znalazł
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuń