środa, 18 stycznia 2012

Cebulowe talarki

Świetna alternatywa słodkich ciastek, a także...idealna przekąska do piwa. Proponuję również spróbować wersję z większą ilością soli lub dodatkiem ulubionych ziół. Znikają w mgnieniu oka ;-)

Składniki
-2 szkl. mąki
-10 dag margaryny
-2 średnie cebule
-2 żółtka
-3 łyżki śmietany
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki soli

Przygotowanie
Cebulę obrać i posiekać. Z mąki, margaryny, śmietany, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Dodać cebulę i sól. Wyrobić. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki. Ułożyć na blasze. Piec ok. 30 minut w temp. 175st.
Smacznego ;-)

9 komentarzy:

  1. wygladaja bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorota pisze:
    w listopadzie założyłam bloga,zajrzyj tam w wolnej chwili,bardzo proszę-"zbieram" opinie także krytyczne lipkowy-domek.blogspot.com pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli takie domowe krakersy cebulowe, czy tak?

    OdpowiedzUsuń
  4. nie znałam tego. Stosowałam cebulę smażoną w głębokim tłuszczu w cieście naleśnikowym na ostro, ale to widzę pierwszy raz i zaklepuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy pomysł na ciastka. na imprezkę pewnie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...