czwartek, 31 maja 2018

Francuska a'la pizza z zielonym pesto, cukinią, szpinakiem i mozarellą

Szybka przekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki pesto ze słoiczka, kawalek cukinii, końcówka zalegającego świeżego szpinaku i cudowny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu.

Składniki (4 porcje)
-opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj używam okrągłego ok. 240g)
-2 łyżki zielonego pesto
-kawałek cukinii
-garść świeżego szpinaku
-1 mozarella

Przygotowanie
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pesto.  Posypać liśćmi szpinaku. Cukinię i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać na "pizzerkach". Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 st.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 349,6 kcal
Tłuszcz: 24,4g
Białko: 10,2g
Węglowodany: 21,8g

Smacznego :-)

17 komentarzy:

  1. Super, z ciasta francuskiego można szybko wyczarować coś smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Czekało na jakiś pomysł. Juz wiem co zrobię ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto francuskie - uniwersalne i tyle można z niego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonałe połączenie! Prezentuje się niezwykle smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na szybka pizzę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto francuskie zamieniam na ciasto filo i mogę jeść:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pizze mogę zawsze i każdą, a ta jest bardzo ciekawa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie połączenia uwielbiam! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super przepis! dzięki za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podoba takie ekspresowe danie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czujemy, że bardzo by nam taka a'la pizza smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyjątkowo smaczny minimalizm. Ja zazwyczaj takie tarty podaję z jakąś lekką sałatką, np. na bazie rukoli.

    OdpowiedzUsuń
  13. Też robiłam taką francuską pizze, zielona świetnie się prezentuje :

    OdpowiedzUsuń
  14. super przepis - szybko i efektownie :) zamierzam też taką upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O matkoooo ta pizza wygląda świetnie! Zielone pesto musi być pysznie. Dziękuję za ten przepis - na pewno skorzystam, bo niedługo mam urodziny i zapraszam gości :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...