wtorek, 5 czerwca 2018

Karkówka w sosie maślano-czosnkowym

Pewnego dnia mój Luby rzekł - zjadłbym mięso w sosie maślano-czosnkowym. W lodówce jedynie karkówka i kilka podstawowych składników. Tak więc bez kombinowania, w najprostszy sposób przygotowane mięgo zagościło na stole. Miękkie i soczyste, wprost rozpływające się w ustach. Świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki.

Składniki (4 porcje)
-500 g karkówki w plastrach
-1 cebula
-główka czosnku
-1 szkl. bulionu
-80 g masła
-sól, pieprz
-2 łyżki maki pszennej

Przygotowanie
Karkówkę oczyścić, oprószyc sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać polowę masła. Obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać. Razem z cebulą przesmazyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa. Do całości dodać resztę masła. Zalać bulionem. Piec pod przykryciem okolo 40 minut.
Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć do garnuszka. Zagotować.  Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody. Dodać do sosu. Przegotować chwilę do zagęszczenia.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 464,2 kcal
Tłuszcz: 34g
Białko: 24,4g
Węglowodany: 17,1g



Smacznego ;-)

9 komentarzy:

  1. Karkówka to nie moja bajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniamm, zjadła bym. Lubię karczek, a z taka ilością czosnku jest na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na myśl tego sosu ślinka aż cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Za karkówką akurat nie przepadam, ale taki sosik musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie idealne dla mojego męża, byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno całość świetnie smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mocno czosnkowo, tak jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszelkie pieczone mięska :)

    OdpowiedzUsuń

Francuska zupa cebulowa

Gdy chłód i szaruga za oknem sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Francuska zupa cebulowa nadaje się do tego idealnie. Chociaż prosta i ...