Pewnego dnia mój Luby rzekł - zjadłbym mięso w sosie maślano-czosnkowym. W lodówce jedynie karkówka i kilka podstawowych składników. Tak więc bez kombinowania, w najprostszy sposób przygotowane mięgo zagościło na stole. Miękkie i soczyste, wprost rozpływające się w ustach. Świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki.
Składniki (4 porcje)
-500 g karkówki w plastrach
-1 cebula
-główka czosnku
-1 szkl. bulionu
-80 g masła
-sól, pieprz
-2 łyżki maki pszennej
Przygotowanie
Karkówkę oczyścić, oprószyc sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać polowę masła. Obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać. Razem z cebulą przesmazyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa. Do całości dodać resztę masła. Zalać bulionem. Piec pod przykryciem okolo 40 minut.
Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć do garnuszka. Zagotować. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody. Dodać do sosu. Przegotować chwilę do zagęszczenia.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 464,2 kcal
Tłuszcz: 34g
Białko: 24,4g
Węglowodany: 17,1g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Karkówka to nie moja bajka ;)
OdpowiedzUsuńMniamm, zjadła bym. Lubię karczek, a z taka ilością czosnku jest na pewno pyszny.
OdpowiedzUsuńNa myśl tego sosu ślinka aż cieknie :D
OdpowiedzUsuńZa karkówką akurat nie przepadam, ale taki sosik musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDanie idealne dla mojego męża, byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńTeż sos musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńNa pewno całość świetnie smakowała :)
OdpowiedzUsuńMocno czosnkowo, tak jak lubię!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie pieczone mięska :)
OdpowiedzUsuń