niedziela, 6 listopada 2011

Tarta szpinakowa na francuskim cieście

Szybka i smaczna odmiana obiadowego menu ;-)

Składniki
-30 dag ciasta francuskiego
-opakowanie mrożonego szpinaku
-cebula
-2 ząbki czosnku
-50 dag pieczarek
-3 łyżki masła
-sól, pieprz
-2 łyżki mąki
-pół litra mleka
-10 dag startego żółtego sera
-4 plastry salami

Przygotowanie
Ciasto francuskie rozmrozić, wyciąć 4 kwadraty (20x20cm), wyłożyć nimi żaroodporne foremki (ja robiłam w 2 większych). Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół. Połowę masła stopić na patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak, dusić ok. 5 minut. Dodać pieczarki, wymieszać, dusić jeszcze 5 minut, przyprawić do smaku.
Pozostałe masło stopić w rondelku, dodać mąkę i mleko. Mieszając, zagotować. Dodać stary ser, wymieszać. Sos wymieszać ze szpinakiem i pieczarkami, przyprawić. Masą napełnić foremki z ciastem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Udekorować salami.
Smacznego! ;-)

6 komentarzy:

  1. Prezentuje się wspaniale, uwielbiam szpinak! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja ulubiona wersja tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię szpinak, zajadałabym się ze smakiem, taką tartą .... pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj bardzo smakowicie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. apetyczna tarta. bardzo fajna propozycja

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...