wtorek, 8 listopada 2011

Bajaderka

Lubicie bajaderki? Ja nawet bardzo. Pamiętam je z młodości w formie dużych kul kupowanych z rodzicami w cukierni. Nigdy wcześniej nie pomyślałam, by samej je zrobić. Dlatego też zainteresował mnie ten przepis.

Składniki
-50 dag mąki
-20 dag cukru pudru
-2 jaja
-25 dag masła lub margaryny
-łyżka kakao
-łyżka proszku do pieczenia
-szklanka mleka
-6-7 łyżeczek gęstej konfitury lub powideł śliwkowych
-3-5 łyżek posiekanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki)
-olejek rumowy
-2 galaretki o jednym smaku, np. pomarańczowa lub morelowa

Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło lub margarynę, posiekać wszystko nożem, po czym wsypać cukier, wbić jajka, wymieszać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 2 równe części i upiec (w osobnych blaszkach) w temperaturze ok. 180st na jasnozłoty kolor. Jeden, jeszcze ciepły placek starannie rozkruszyć w misie, dodać kakao, bakalie, olejek rumowy i przegotowane letnie mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować konfiturą lub powidłami, przykryć utartą masą i schłodzić =. Na wierzch wylać zastygającą galaretkę przygotowaną w 3/4 wody podanej na opakowaniu. Wstawić bajaderkę do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, pokroić całość na kwadratowe ciastka.

Źródło: Poradnik domowy, maj '08
Smacznego ;-)

9 komentarzy:

  1. No pewnie,ze lubimy bajaderki. Świetne to ciacho,podoba mi się!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie zrobię z Twojego przepisu, wygląda apetycznie i kusząco i przywiewa wspomnienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajaderki są pyszne!
    I każda jest niepowtarzalna :D - bo akurat ja nie wyrabiam specjalnie do nich nowego ciasta, a wykorzystuję jedynie wszelakie cukiernicze 'niewypały' zakalcowate i przesuszone 'resztki' (jeśli są... przeważnie jednak nie ma ;PP)

    Pozdrawiam,
    N. z nenechasobie.blox.pl
    (oraz owsianakraina.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja znam i robiłam bajaderkę w wersji kulistej jedynie, a Twoje bajaderkowe ciacho super jest!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że zdziwiłam się widząc bajaderkę w wersji warstwowej :-) Zawsze spotykałam ją w postaci kulistej (zwanej u nas też pieszczotliwie ziemniaczkiem) ale to chyba ma na celu ukrycie niedoskonałości...A tutaj widzę ciastowy ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeju aż mi ślinka cieknie, zjadłabym od razu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. KOCHAM BAJADERKI ♥ Fajnie bo u nas w sklepie są tylko po 1zł jem je prawie codziennie *.*
    Ale nie takie co tu takie: https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZhVnVt_WTUx6u4pUzeNwhFccuqya0wyVboi_GWZtkCZT7TDOqZg

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...