wtorek, 15 listopada 2011

Zupa z zielonego groszku

Odrobina wartościowej zieleni na jesienną chandrę ;-)

Składniki

-40 dag zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)
-pęczek natki pietruszki
-cebula
-ząbek czosnku
-2 łyżki masła
-litr buliony warzywnego
-sól, biały pierz, słodka mielona papryka
-1/2 szkl. śmietany
-duży ziemniak

Przygotowanie
Świeży groszek przebrać, sparzyć wrzątkiem na sicie. Groszek z puszki osączyć z zalewy. Mrożony rozmrozić, osączyć. Natkę umyć, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Masło rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać groszek i natkę, podsmażyć. Wlać gorący bulion, gotować na średnim ogniu około 20 minut. Zupę lekko ostudzić, wlać do zupy 2/3 śmietany, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniak obrać, umyć, pokroić i małą kostkę. Dodać do zupy, gotować jeszcze około 10 minut. Gotową zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić odrobiną śmietany, oprószyć mieloną papryką, udekorować gałązkami natki. Zamiast ziemniaków zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub zrumienionymi na maśle grzankami.
Smacznego ;-)

11 komentarzy:

  1. Kolorowa zupka w sam raz na przełamanie jesiennej szarówki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ostatnio maniakiem zielonego groszku. Pyszna zupka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. też robię taki krem :) duuużo smietany :))) u mnie się teraz wszyscy odchudzają, więc nie za bardzo mam okazję trobić takie rzeczy.. dlatego patrzę i płaczę ;) aaa, wiesz bylam na stronie dni herbaty i tam widzialam konkurs dla blogerow, przekazuje dalej bo ja nie mam bloga a trzeba miec zeby wziac udzial. wez sobie obejrzyj, na www.dniherbaty.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z zielonym groszkiem też niebawem zrobię:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie umiem robić zup, ale ten przepis wydał mi się prosty i jakże trafiający w mój smak:) Zupka wyszła fantastyczna:) Dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  6. SUUUPER! właśnie skończyłam jeść. Rodzinka zachwycona!!! zrobiłam z grzankami z ciemnego chleba. Polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna zupka! Podbiła serca mojej rodziny! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na ile osób/talerzy wychodzi ta zupka?

    OdpowiedzUsuń
  9. ja do zup zawsze dodaję jogurt naturalny zamiast śmietany, aby było jeszcze zdrowiej;)

    zupka pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Pierogi z wołowiną i chilli

Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi pol...