wtorek, 29 czerwca 2010

Placek marchewkowy

Uwielbiam dziwności. Chociaż ciasto z marchewką już chyba każdy próbował ;-)

Składniki
Ciasto
-1 i 1/4 szkl oleju
-4 jajka
-2 szkl drobno utartej marchewki
-2 szkl mąki
-2 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki sody
-2 łyżeczki cynamonu
-rodzynki
-orzechy

Polewa
-czubata łyżka kakao
-4 łyżeczki cukru
-łyżeczka masła
-2 łyżeczki wody
-ja z braku czasu dolałam odrobinę mleka ;)

Przygotowanie
Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ucierać tak długo, aż powstanie kremowa puszysta masa. Dalej ucierając, stopniowo dodawać olej i mąkę, a na końcu dołożyć marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodać także rodzynki oraz i orzechy. Wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką. Równomiernie rozsmarować w formie ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st.
Przygotować polewę: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Polać ostudzone ciasto, pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego! :)

poniedziałek, 28 czerwca 2010

Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Puszyste z nutą miodu. Idealne z kubkiem mleka na śniadanie ;-)

Składniki
-30 dag mąki
-opakowanie suszonych drożdży
-8 dag rodzynek sułtanek
-3 łyżki sezamu
-3 łyżki miodu
-szczypta soli
-50 ml oleju słonecznikowego
-jajko
-masło lub margaryna do formy

Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. W środku zrobić niewielkie wgłębienie, wsypa suszone drożdże. Zalać niewielką ilością ciepłej wody (ok. 2 łyżek), lekko przemieszać, zasypać mąką z brzegów. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na15-20 minut.
Do miski dodać rodzynki, 2 łyżki sezamu, miód i szczyptę soli. Wlać ok 180 ml wody i olej słoneznikowy, dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Miskę przykryć ścierezką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Formę do keksu posmarować masłem lub margaryną. Włożyć wyrośnięte ciasto, ponownie odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.
Jajko rostrzepać, posmarować wierzch ciasta, posypać pozostałym sezamem. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190st. Piec 40 minut. Odstawić do ustudzenia. Delikatnie wyjąć z formy.
Smacznego :)

piątek, 25 czerwca 2010

Muffiny jabłkowe z cynamonem

Bo zatęskniłam za jesienią. I zapachem jabłek z cynamonem. I kakao z imbirem. Mimo, że należę do zmarźluchów nie przepadam za latem. Nie lubię letniego słońca, skwaru i duchoty. Złota ciepła jesień dodaje mi otuchy. Uwielbiam te spacery w rozpiętym płaszczu, torby na długim pasku, rozczochrane wiatrem włosy i na w pół intensywne słońce grzejące w twarz. Szkoda, że trwa tak krótko i nie zawsze jest taka piękna...

Składniki
-100 g masła lub margaryny
-75 ml mleka
-2 jajka
-130 g cukru
-180 g mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cukru waniliowego
-łyżka mąki ziemniaczanej
-150 ml prażonych jabłek (ew. jabłkowego dżemu)
-łyżka cynamonu
-2 łyżki cukru do dekoracji

Przygotowanie
Piekarnik podgrzać do temp. 225 st. Blachę wyłożyć papilotkami.
Tłuszcz rozpuścić i dodać do niego mleko. całość podgrzać.
Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną. Dodać powoli do jajek utartych z cukrem, na przemian z mlekiem z tłuszczem.
Wyłożyć ciasto do foremek, a następnie do każdego ciastka nałożyć nieco prażonych jabłek.
Cukier do dekoracji wymieszać z cynamonem i posypać muffiny. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10-12minut.

niedziela, 20 czerwca 2010

Ciasto z kremem z białej czekolady

Czy jest ktoś, kto nie lubi gorzkiej czekolady i orzechów? (Jeśli tak, to niech lepiej się nie przyznaje ;-)). Czytając przepis zastanawiałam się, czy nie będzie za słodkie. Jakże się myliłam! Smakiem przypomina dobry orzechowy baton w gorzkiej czekoladzie z odrobiną słodkości an wierzchu. Bardzo polecam na ciepłe dni ;)
Przepis pochodzi z kolekcji kart 'Wypieki ze smakiem'.


Składniki
Ciasto
-150 g orzechów laskowych
-100 g czekolady deserowej (ja z mojej słabości użyłam gorzkiej)
-4 białka
-150 g cukru

Krem
-200 g białej czekolady
-4 żółtka
-400 ml śmietanki kremówki

Ponadto
-listki mięty lub melisy do dekoracji albo 25 g startej czekolady deserowej.

Upraż orzechy laskowe na patelni teflonowej, a potem owiń je ściereczką i obierz ze skórki.
Przełóż orzechy na deskę do krojenia i grubo je posiekaj, podobnie jak czekoladę deserową. Podgrzej piekarnik do 175 st.
Ubij białka na sztywną pianę, dodając do niej cukier, po czym wymieszaj ją z posiekaną czekoladą i orzechami.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o boku ok. 24cm (użyłam dwóch keksówek). Wlej masę do formy, piecz ją przez ok. 40 minut, a potem pozostaw do ostygnięcia.
Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę i ubij ją z żółtkami. Następnie pozostaw masę do ostygnięcia, ale nie dopuść, by całkowicie zastygła. Ubij śmietankę i wymieszaj ją z ostudzoną masą.
Wlej krem do formy i wstaw ciasto do zamrażalnika na ok. 3h. Wyjmij je 10 minut przed podaniem i udekoruj startą czekoladą, listkami mięty lub melisy.
Smacznego! ;)