Puszyste z nutą miodu. Idealne z kubkiem mleka na śniadanie ;-)
Składniki
-30 dag mąki
-opakowanie suszonych drożdży
-8 dag rodzynek sułtanek
-3 łyżki sezamu
-3 łyżki miodu
-szczypta soli
-50 ml oleju słonecznikowego
-jajko
-masło lub margaryna do formy
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. W środku zrobić niewielkie wgłębienie, wsypa suszone drożdże. Zalać niewielką ilością ciepłej wody (ok. 2 łyżek), lekko przemieszać, zasypać mąką z brzegów. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na15-20 minut.
Do miski dodać rodzynki, 2 łyżki sezamu, miód i szczyptę soli. Wlać ok 180 ml wody i olej słoneznikowy, dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Miskę przykryć ścierezką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Formę do keksu posmarować masłem lub margaryną. Włożyć wyrośnięte ciasto, ponownie odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.
Jajko rostrzepać, posmarować wierzch ciasta, posypać pozostałym sezamem. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190st. Piec 40 minut. Odstawić do ustudzenia. Delikatnie wyjąć z formy.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
z kubkiem zimnego mleka ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe:) mniam
OdpowiedzUsuńOj, na śniadanie.....to ja poproszę , taki szczery kawałek :)mniam
OdpowiedzUsuń