Bo zatęskniłam za jesienią. I zapachem jabłek z cynamonem. I kakao z imbirem. Mimo, że należę do zmarźluchów nie przepadam za latem. Nie lubię letniego słońca, skwaru i duchoty. Złota ciepła jesień dodaje mi otuchy. Uwielbiam te spacery w rozpiętym płaszczu, torby na długim pasku, rozczochrane wiatrem włosy i na w pół intensywne słońce grzejące w twarz. Szkoda, że trwa tak krótko i nie zawsze jest taka piękna...
Składniki
-100 g masła lub margaryny
-75 ml mleka
-2 jajka
-130 g cukru
-180 g mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cukru waniliowego
-łyżka mąki ziemniaczanej
-150 ml prażonych jabłek (ew. jabłkowego dżemu)
-łyżka cynamonu
-2 łyżki cukru do dekoracji
Przygotowanie
Piekarnik podgrzać do temp. 225 st. Blachę wyłożyć papilotkami.
Tłuszcz rozpuścić i dodać do niego mleko. całość podgrzać.
Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną. Dodać powoli do jajek utartych z cukrem, na przemian z mlekiem z tłuszczem.
Wyłożyć ciasto do foremek, a następnie do każdego ciastka nałożyć nieco prażonych jabłek.
Cukier do dekoracji wymieszać z cynamonem i posypać muffiny. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10-12minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
lubię na przekór.. na przekór sezonowym owocom.. zapach cynamonu.
OdpowiedzUsuńmmm... ale pyszności:)) uwielbiam jabłkowe smaki:)
OdpowiedzUsuńchyba jedne z pierwszych muffinek jakie robiłam. Pyszności;)
OdpowiedzUsuń